Life Of Sane – Kun tulin kaapista ulos..

Jaa käyttämällä:


L.O.S. Täs on jaksojen aikana tullut puhuttua useammankin ihmisen kanssa muun muassa Instagramissa avoimesta suhteesta. Harva tuntuu ymmärtävän sitä täysin, mutta pari keskustelua ovat olleet oikein hedelmäisiä siitä, mikä on avoimen suhteen luonne, ja miten siihen ihmiset suhtautuvat.

Perinteinen suhtautuminen tuntuu olevan se, että avoin suhde on jotain pelleilyä, viimeinen keino pelastaa suhde, sitoutumiskammoisten ihmisten vaihtoehto jne. Moni näkee avoimen suhteen kuitenkin paljon erilaisempana, kuin mitä se loppujen lopuksi tavalliseen suhteeseen nähden on.

Mainos.Hintaoppaalla vertaat kätevästi eri tuotteiden hinnat ja löydät halvimman vaihtoehdon! Lataa ilmainen sovellus alla olevista linkeistä:

Hintaopas Google Play tai Hintaopas Appstore

Mikä avoin suhde sitten on? Miten se oikeastaan eroaa “tavallisesta” suhteesta?

Avoimia suhteita voi olla monia erilaisia, ja niistä kerrotaan enemmän muun muassa tässä artikkelissa. Minun ja Even kohdalla avoin suhde oli ennen saarelle lähtöä sitä, että vieraissa sai käydä, ja asiasta piti kertoa joko ennen tai jälkeen tapahtuneen. Rajat kulkivat ohjelmankin mukaan siinä, että tunteita ei saa syntyä, ja silloin laitetaan stuntti seis ja kielimoukarien harjoittaminen loppuu siihen.

Jos verrataan avointa suhdetta ns. “perinteiseen” parisuhteeseen, niin oikeastaan ainoa ero siinä on rajat. Avoimessa suhteessa saa vieraiden kumppanien kanssa mennä sänkyyn, mutta muuten suhde meillä sisälsi romantiikkaa, taistelua tiskivuoroista, leffailtoja, halaamista ja pussaamista keskenään – se ei ollut pelkkää laukkaa vieraasta toiseen ja kotiin vain, kun on kova kaipuu läheisyydelle.

Mainos

Tallinnan risteilyt - Ikaalisten Matkatoimisto

Kääntäen jos miettii, niin mitä eroa loppujen lopuksi avoimella suhteella on tavalliselle suhteelle? Monessa suhteessa rajat menevät erittäin eri paikoissa muutenkin. Yhdessä suhteessa ei saa tanssia baarissa muiden kanssa, toisessa pettämistä on jo tyyliin tykkääminen toisen naisen ig-kuvista. Joissain suhteissa saa pussailla juomapeleissä. Suhteita on erilaisia, ja oikeastaan meidän suhde saarelle lähtiessä erosi näistä muista vain ja ainoastaan siinä, missä meni pettämisen raja. Muuten suhde oli monella tavalla samanlainen kuin muutkin suhteet.

Tästä syystä esimerkiksi Twitterissä ja netin eri keskustelupalstoilla meidän kuviota on ehkä pidetty hämmentävänä ja sekavana – moni kuvittelee avoimen suhteen olevan täysin erillinen muoto kuin parisuhde, vaikka eroja loppujen lopuksi ei ole kuin rajoissa. Moni ihminen kommenteissaan keskittyy suhteen pelkkään seksuaaliseen aspektiin, vaikka avoin suhde sisältää loppujen lopuksi niin paljon muutakin. Kaikki tekemiset kuitenkin seksualisoidaan lähes aina kommenteissa.

Avoimen suhteen stigma ja “kaapista tuleminen”

Temptation Island Suomi, TIS6, Avoin suhde, Moderni media

Lähtötilanne Temptation Islandiin eroaa hyvin paljon muista pareista. Kuva: Lars Johnson/Nelonen

Juuri edellä esitellyn ajattelun takia sarjan alkaminen jännitti erittäin paljon, sillä avoin suhde eroaa paljon traditionaalisesta parisuhdekäsityksestä, jonka muodostavat mies ja nainen sekä myöhemmin lapset, omakotitalo ja farmariauto. Avoimesta suhteesta ei juurikaan myöskään puhuta uutisissa, minkä takia avoimella suhteella tai polyamorialla voisi kärjistäen olla samanlainen leima, kuin vaikkapa homoseksuaaleilla oli vielä Suomessa ennen 2000-lukua.

Mainos

SEKSILELUT

Avoin suhde nähdään valtanormeista poikkeavana, hegemonian haastavana tilana, joka ei sovi traditionaaliseen käsitykseen suhteesta. Homouskin oli aikanaan sitä, mutta avoin keskustelu ja ihmisten äänen kuuluminen mediassa on normalisoinut ilmiötä, eikä kukaan pidä enää ainakaan julkisessa keskustelussa homoutta tai vaikkapa homovanhempia luonnottomina. Avoimen suhteen kanssa samaa ilmiötä ei ole tapahtunut, vaikka monisuhteisuuden eri muodot ovat etenkin nykyaikana yleistyneet huomattavasti. Tämän olen huomannut itse tutkimalla ennen reissua esimerkiksi Tinderiä ja eri keskustelupalstoja. Yhä useampi ihminen uskaltaa olla oma itsensä ja olla useamman kumppanin kanssa. Siitä ei kuitenkaan puhuta.

Itsekään en ollut ennen reissua sanonut asiasta kuin vain parille lähemmälle kaverille, jotka olivat saaneet todistella toilailujani baareissa. Parempi olla heille avoin kuin huijata, että pettää (miksi toisaalta tekisin niin?). Sen takia reissuun lähtö myös jännitti, sillä Temptation Island tarkoittaisi sitä, että sekä vanhempani, sukuni että koko Suomen kansa saisi tietää avoimesta suhteesta. Samalla altistin itseni ja lähtökohdan suhdemuodon vahvan julkisen arvostelun kohteeksi. Tulin tavallaan “kaapista ulos” lähtemällä Temppareihin. Samalla toivoin, että ihmiset myös ymmärtäisivät, ettei avoin suhde ole pelkkää seksiä siellä täällä, vaan se voi olla myös rakastava suhde, jossa seksi muiden kanssa tulee välillä kysymykseen, mutta arjessa on myös perinteisestä suhteesta tuttuja elementtejä.

Mainos

Tallinnan risteilyt - Ikaalisten Matkatoimisto

Toivonkin tämän tekstin myötä antavani myös muille moniavioisille ihmisille voimaa tulla esiin asian kanssa, sillä avoin suhde on normaalia siinä missä “perinteinen” parisuhde tai kahden miehen tai naisen välinen suhde. Itse voisin olla myös yksiavioisessa suhteessa, mutta avoin suhde on kuitenkin avannut silmiäni myös sen suhteen, millä tavalla erilaisia suhteita voi olla, ja miten erilaiset suhteet voivat toimia tietynlaisille ihmisille. Kaikkien tulisikin rohkeasti olla sellaisia kuin ovat, eikä yhteiskunnan normeihin traditionaalisesta suhteesta ole pakko asettua, jos ei halua.

Oma suhdetilanteenihan selviää lopullisesti televisiosta 19.12, kun minun ja Eveliinan viimeinen iltanuotio tulee. Näin ollen suosittelen, ettette vedä tästä tekstistä sen kummempia johtopäätöksiä nykytilanteesta, vaikka aikamuodot tekstin sisällä välillä vaihtelevatkin tyylikeinojen ja puhetavan takia.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Latest posts by Life Of Sane (see all)

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.