Lohkoketjuteknologian toiminta

Jaa käyttämällä:


Tämä artkikkeli perustuu Petri Honkasen (2017) “lohkoketjuteknologian lupaus” tutkimusartikkeliin, jossa käsitellään muun muassa kryptovaluuttojen taustalla olevaa lohkoketjuteknologiaa.

Lohkoketju on avoin, hajautettu ja kryptografisesti ketjutettu tietokoneiden verkkoon säilötty tilikirja, jonka samanlaisena tilikirjan sisällön voi tarkastaa samaan aikaan eri paikoissa. Yksi lohkoketjuteknologian keskeisimmistä ominaisuuksista on sen hajautettu luonne, joka erottaa lohkoketjuteknologian muista datarakenteista. Lohkoketju toimii ilman keskushallintoa ja välittäjää P2P eli peer-to-peer periaatteella.

Lohkoketjun toiminta perustuu siihen, että yhteiseen pääkirjaan kerätään tieto ketjuna, josta käytetään nimitystä logi. Kerätty tieto tallentuu samaan aikaan kaikkiin verkon laitteisiin ja transaktiolle tehdään aikaleimaus. Transaktioiden aikaleima kertoo ajan, jolloin siirto on tapahtunut. Aikaleiman avulla voi jälkikäteen tarkistaa ja varmistaa jonkin asian tapahtuminen ja tarkka aika. Lohkoketjussa tapahtumat näkyvät julkisessa tilikirjassa, koska lohkoketjujen siirtojen logi on julkinen. Nykyisellä teknologialla lohkoketjua ei käytännössä voida murtaa.

Toinen olennainen lohkoketjun ominaisuus on se, että kryptauksen ja konsensuksen jälkeen lohkoketjuun säilöttyjä tietoja ei voi muuttaa. Tämä tarkoittaa, että lohkoketjuun voi tallentaa pysyväksi tarkoitettuja tietoja, sillä edes tietojen tallentaja ei voi muuttaa säilöttyjä asiakirjoja tai tietoja. Lohkoketju on siis immuuni väärennöksille, joka perustuu siihen, että uusi lohko liitetään osaksi lohkojen ketjua ketjukonsensusmekanismin kautta. Erilaisten konsensusmekanismien avulla luodaan luottamus lohkoketjun käyttäjien välille. Tarkoituksena on, että jokaisesta uudesta transaktiosta luodaan lohkoketjuun hajautetun verkon varmistama totuus, jota kukaan verkon käyttäjistä ei pysty jälkikäteen muuttamaan. Esimerkiksi Bitcoin käyttää konsensusmekanismina louhimiseen (proof of work) ja Ethereum riittäviin panoksiin (proof of stake) perustuvaa tapaa.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.