Avoin kiekkoliiga lisäisi urheilullisuutta

Jaa käyttämällä:


Kuva Mestis-ottelusta Jukurit-Jokipojat.
Tänään julkistettiin viimein kauan odotettu päätös siitä, mikä Mestis-joukkue nousee Liigaan. Tämän arvonnan voitti, kuten etukäteenkin jo tiedettiin, Vaasan Sport. Uuden liigajoukkueen saaminen on kuitenkin lähinnä positiivinen asia ja tuo uudenlaista säpinää ensi kauden peleihin. Toisaalta kabinetin kautta saavutettu nousu ei itsessään lisää Liigan kilpailukykyä.
Suomalaisessa jääkiekkoilussa on käsittämättömästi pääsarja, joka on täysin suljettu. Se taas johtaa tämän(kin) kauden kaltaiseen alennusmyyntiin, jossa jokainen joukkue jolla ei ole mahdollisuuksia playoffeihin laittaa pelaajat rahaksi. Samalla näistä joukkueista tulee usein melko laaduttomia, mikä taas laskee pelin tasoa valtavasti. Useat fanit saattavat myös kokea olonsa petetyiksi, kun oman joukkueen kausikortista on maksettu maltaita ja joukkueen peli muuttuu surkeaksi.
Mitä sitten avoin sarja tarjoaisi? Ensinnäkin se pakottaisi kaikki joukkueet pelaamaan loppuun asti. Pelaaminen ei voisi missään kohtaa loppua, toisaalta myös mielenkiinto otteluita kohtaan säilyisi. Tällä hetkellä kovin montaa ei ehkä kiinnosta katsoa KalPan pelejä, koska heidän kiekkokevät loppuu kuitenkin runkosarjaan. Jos taas tilanne olisi se, että uhkana on putoaminen Liigasta, pakottaisi se joukkueen pelaamaan loputkin ottelut täysillä.
Oikeasti avoin sarja?
Viime vuosina Liigassa on pelattu keväällä karsinnat sarjan viimeisen ja Mestiksen mestarin välillä. Nämä ottelut ovat teoriassa tarjonneet joukkueille mahdollisuuden nousta/pudota, toisaalta niiden pelaaminen on ollut lähinnä kulissi. Todellisuudessa Mestiksen mestarilta olisi vaadittu erittäin suuria taloudellisia panostuksia kohtuuttomassa ajassa, joten voittamalla karsinnat joukkue olisi luultavasti jäänyt kuitenkin pelaamaan Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla. Täten Liiga ei ollut siinä(kään) kohtaa millään tavalla avoin.
Suomessa tulisi mielestäni olla käytössä systeemi, jossa Liigan kaksi huonointa päätyy pelaamaan Mestiksen kahden parhaan kanssa kaksinkertaisen sarjan. Kaikki joukkueet pelaisivat siis kuusi peliä, tämän jälkeen pisteet lasketaan yhteen ja parhaat kaksi siirtyvät Liigaan. Tällä tavalla saataisiin paljon pelejä ja karsinnoista tulisi urheilullinen näytös. Lisäksi Mestis-joukkueet saisivat varmasti katsomot täyteen ja taloutta parempaan suuntaan.
Mikäli Mestis-joukkue voittaisi, tulisi heille antaa Liigalisenssiin huomattava alennus. Nykyisellään liigalisenssi maksaa yli miljoona euroa ja tämä tulee lunastaa ennen kuin mahdollisuuksia Liigaan on. Vaatimus on kohtuuton, sillä nousu vaatii muutenkin seuroilta panostuksia. Paras ratkaisu tähän olisi eräänlainen osamaksuperiaate. Tällöin nousevan joukkueen tulisi maksaa kolmen vuoden ajan lisenssiään, eli 1/3 jokaisena alkavana liigakautena. Samalla heidän tulee esittää arvio siitä, miten he saavat seuran täysin liigavaatimusten tasolla tämän kolmen kauden aikana. Mikäli seura putoaa takaisin Mestikseen ennen kuin kolme vuotta tulee täyteen, niin lisenssin maksaminen loppuu siinä kohtaa. Tällöin seura ei joutuisi tosiaan kohtuuttoman taloudellisen paineen alle. Jos seura ei pääse tämän kyseisen kolmen vuoden aikana Liigan edellyttämälle tasolle toiminnassaan/olosuhteissaan, voidaan seura siirtää Mestikseen takaisin ja tilalle nostaa Mestiksen paras (ei sarjaan noussut) joukkue.
Toki vastaväitteitäkin voitaisiin esittää avoimelle sarjalle. Osa sanoo urheilullisuuden kärsivän, toiset valittavat uusien seurojen olevan liian köyhiä ja vaurioittavan Liigan imagoa. Suurin osa vastalauseista on kuitenkin puhtaasti olemassa sen takia, että nykyiset seurat eivät halua joutua luopumaan hyvästä liiketoiminnasta. Liigasta tippuminen olisi iso taloudellinen isku.
Julkisuudessa suurin osa ihmisistä on ollut avoimen Liigan puolella. Miksi sitten vanhat dinosaurukset vieläkin myllyttävät suljetun ja “urheilullisen” (Ks. HIFK, TPS..) Liigan puolesta?
Urheilullisuuden saavuttamiseksi muutoksia tulisi tehdä. Liigan taso on viime vuosina laskenut kuin lehmän häntä.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.