Analyysi: Hiihdon MM-kisoista tarjolla ainakin yksi mitali

Jaa käyttämällä:


Hiihdon MM-kisat lähestyvät vääjäämättä, ja viime aikoina suomalaisetkin ovat saaneet nauttia onnistumisista hiihtolajien parissa. Iivo Niskanen otti komean voiton bravuurimatkallaan 15 kilometrin perinteisen kilpailussa, minkä lisäksi Krista Pärmäkosken vire Tour De Skin loppua kohti oli nousuvireinen.

ModerniMedia analysoi Suomen mahdollisuudet eri hiihtolajeissa vuoden 2019 MM-kisoissa.

Maastohiihto

Maastohiihto lajina on Suomen todennäköisesti ainoa kisamuoto, josta Suomi ottanee vähintään mitalin. Iivo Niskanen on Suomen kirkkain toive 15 kilometrin perinteisellä, jossa tarjolla on tämän hetken vireen perusteella “varma mitali”. Toinen Iivolle sopiva henkilökohtainen matka lienee 50km, tosin siinä menestys ei ole niin varmaa.

Iivo Niskasen henkilökohtainen vire voi luvata hyvää myös pariviestiin, missä uransa parhaan sijoituksen normaalimatkoilla viime viikolla napannut Ristomatti Hakola kaipaa vierelleen kovakuntoista paria. Nappionnistumisella parisprintin mitali tai jopa voitto on mahdollisuuksien rajoissa.

Naisten henkilökohtaisilla matkoilla Krista Pärmäkoski voi ottaa matkalla kuin matkalla nappionnistumisella mitalin, mutta ehkä voittoon asti rahkeita ei aivan ole. Lisäksi Pärmäkosken täytyy vielä ennen Seefeldin kisoja ottaa pieni hyppy eteenpäin, sillä nykyvireessä matkaa parhaiden ollessa mukana mitalisijoille on ollut vielä pari askelta.

Naisten viestissä Suomi voi nappipäivänä napata kolmossijan, mutta Norja ja Venäjä ovat liian kovia. Se vaatisi tosin muiden venymistä, sillä Pärmäkosken lisäksi muut suomalaiset ovat olleet aavistuksen liian kaukana vielä absoluuttisesta huipusta. Muun muassa Matintalon ja Niskasen venyminen kisojen aikana voisi antaa mahdollisuuden haastaa Ruotsi.

Sprintissä Hakola ei välttämättä yllä aivan mitaleille, naisten puolella Pärmäkoskea lukuun ottamatta välierät ovat jo nappionnistuminen. Miesten viestissä Suomelta puuttuu neljäs kova tekijä, ja kolmas huippu (Matti Heikkinen) ei ole vakuuttanut tällä kaudella. Tuntuu siltä, että Heikkisellä on vielä aavistuksen liian pitkä matka top-10:een MM-kisojen lähestyessä vääjäämättä.

Mäkihyppy

Mäkihypyssä Suomen maajoukkueella on aavistuksen parempi tilanne kuin aikaisempina kausina. Antti Aalto on kuluvalla kaudella murtautunut säännölliseksi toisen kierroksen hyppääjäksi, ja parhaillaan sijoitukset ovat olleet top-10-luokkaa. MM-kisoissa realistisesti ajatellen Aalto taistelee paikasta kymmenen joukkoon, mutta mitali lienee epärealistinen odotus edes nappipäivänä.

Muut suomalaiset yrittävät pääosin karsinnasta läpi, hyvänä päivänä joku voi päästä jopa 30 parhaan joukkoon.

Joukkuekisoissa Suomen maksimi on 8. sija, mutta senkin saavuttaminen vaatii venymistä äärirajoille.

Yhdistetty

Yhdistetyn kauteen lähdettiin kovin odotuksin hyvän viime kauden jälkeen, mutta tällä kaudella tulokset ovat suorastaan romahtaneet, etenkin mäessä. Tällä hetkellä Suomen huiput Ilkka Herolan johdolla antavat mäessä yleensä liian suuren etumatkan pahimmille kilpailijoilleen. Herolalla hiihto on kulkenut kovaa koko kauden, joten jos Suomen valmennus onnistuu ennen kisoja tekemään ihmeitä mäessä, voidaan ainakin Herola saada 10 parhaan joukkoon. Mitali on erittäin epätodennäköinen.

Muista suomalaisista loukkaantumisista toipunut Eero Hirvonen on kohtuu hyvässä hiihtokunnossa, mutta polven loukkaantuminen on selvästi vaikuttanut mäkeen. Takamatka kärkeen ladulla on edelleen liian suuri.

Muut suomalaiset eli Leevi Mutru ja kumppanit, taistelevat lähinnä sijoituksista 30 parhaan joukkoon. Viestikilpailuissa sama pahe toistunee kuin yksilökilpailuissa, eli mäen jälkeen takamatka mitaleille on liian kova. Paikat 5-8 kuitenkin voivat olla realistisia hyvillä suorituksilla.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.