Tästä syystä miehet juoksevat 110metrin aidat ja naiset vain 100 metriä

Jaa käyttämällä:


Yleisurheilu. Moni on varmasti joskus yleisurheilukisoja katsoessaan pohtinut, miksi naisten ja miesten pika-aitamatkat ovat eri mittaisia, vaikka itse rata ja tasa-arvo mahdollistaisi samanlaisen matkan juoksemisen – juostaanhan muutkin matkat saman mittaisina sukupuolten välillä.

Matkojen eri pituuksiin vaikuttavat vahvasti historialliset syyt. 1800-luvun puolivälissä 110 metrin aidat määriteltiin 120 jaardin avulla, sillä päätös matkan pituudesta syntyi Iso-Britanniassa mm. Oxfordin ja Cambridgen yliopistoissa. Matkalle asetettiin 10 kappaletta 1,07m korkeita aitoja, jotka miesten tuli ylittää. Vuonna 1888 Ranskassa matka pyöristettiin 110 metriin, sillä metrien avulla matkan pystyi määrittämään käytännössä järkevämmin ja loogisemmin. Aitojen pituuteen tai korkeuteen ei ole tämän jälkeen miehissä koskettu, sillä se vaikuttaisi askelrytmiin (yleensä 3-4 askelta/väli), ja tekisi lajista täysin erilaisen, kuin mihin on totuttu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naisten matkan standardisointi tehtiin luonnollisesti myöhemmin, sillä esimerkiksi 1900-luvun alussa naisurheilu oli erittäin marginaalista, eikä naisia juuri kisoissa näkynyt. Vuosien 1932 ja 1968 olympialaisten aikana naisten aidat juostiin 80 metrin mittaisina, vuonna 1972 pituus vakiintui 100 metriin. Toisaalta naisten aidoissa ei välittömästi päästy samanlaiseen konsensukseen kuin miesten aidoissa, sillä aitojen korkeus vaihteli kovasti vielä vuosien saatossa lajin hakiessa vielä samanlaista luonnolista muotoa kuin mitä miesten vastaavalla matkalla on. Nykyään naisten aitojen korkeus on n. 83cm ja aitojen väli 8,5 metriä, pois lukien ensimmäinen aita, jolle matkaa on 13 metriä.

Sadan metrin vakiintumisen syynä on myös naisten lyhyempi askelväli keskimäärin, minkä lisäksi aitoja haluttiin tuoda yhtäläinen määrä (10kpl) sekä miesten että naisten kisoihin. Näin ollen esimerkiksi naisten matkan pidentäminen tai miesten lyhentäminen aiheuttaisi urheilijoille sen, että rytmitys ja tekniikka pitäisi laittaa täysin uusiksi. Kyseessä on siis lähinnä pitkän ajan kokeilujen jälkeen vakiintunut käytäntö.

Mainos

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.