Asuntojen hintakehitys omistusasumisen uhkana

Jaa käyttämällä:


Danske Bank arvioi asuntojen aneemisen hintakehityksen olevan lainakorkojen nousua suurempi uhka, kirjoittaa Talouselämä.

Danske Bank ennustaa vaikeita aikoja osalle asunnonomistajista. “Suomen asuntomarkkinoiden jakautuminen kasvaviin ja taantuviin alueisiin on tullut jäädäkseen, eikä asunto ole enää varma sijoituskohde. Taloudellista tuskaa voi aiheutua, jos oma varallisuus on sidottu kohteeseen, jonka arvo on pudonnut tai sille ei löydy ostajaa ollenkaan”, pankki toteaa katsauksessaan.

Mainos

2000-luvun alkupuolella hintakehitys oli tasaisempaa ja vauhdikkaampaa koko maassa, mutta finanssikriisin jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet lähinnä kaskukeskuksissa. Muuttotappiopaikkakunnat ovat kärsineet asuntojen hintojen laskusta tai paikallaan pysymisestä. Hintakehitys on myös monella paikkakunnalla jakautunut epätasaisesti kantakaupungin ja laitakaupungin välillä. Danske Bank arvio alueellisen polarisaation jatkuvan ja asuntojen keskihintojen nousun hidastuvan tänä vuonna entisestään. Uudisrakentaminen hidastaa pääkaupunkiseudun ja muiden merkittävien keskusten hintojen nousua.

“Vuonna 2019 odotamme asuntojen hintojen nousevan vain 0,5 prosenttia. Keskimäärin asuntojen hinnat nousevat siis yleisiä kuluttajahintoja vähemmän ja alenevat suhteessa keskipalkkoihin”, Danske Bank ennustaa. Asunnon omistajan ei siis kannata laskea taloudellista tulevaisuuttaan asunnon hinnan nousun varaan.

Mainos

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.