Vihreät ja Kokoomus kiinnostavat nuoria, SDP kuihtuu

Jaa käyttämällä:


Jo kymmenettä vuotta peräkkäin nuorisobarometrin teettämän kyselyn mukaan 17-29-vuotiaat nuoret äänestäisivät Vihreät pääministeripuolueeksi.

Vihreiden kannatus nuorten keskuudessa on ollut tällä vuosikymmenellä vuoristoratamaisessa nousussa, kun taas Keskusta ja SDP ovat laskeneet tasaisesti samaan tahtiin. Kokoomuksen kannatus on puolestaan noussut tasaisesti ja Perussuomalaiset ovat jytkyn jälkeisen romahduksen jälkeen Kokoomuksen kanssa samassa kasvutahdissa.

Vihreitä kannatti vuoden 2018 kyselututkimuksen mukaan noin 30% nuorista, mikä on selkeästi enemmän kuin puolueen kannatus kaikkien äänestysikäisten joukossa. Kokoomuksen kannatus nuorten keskuudessa oli noin 20%, mikä on melko lähellä puolueen viimevuotista kannatusta kaikkien äänestysikäisten joukossa. Tulevan pääministeripuolue SDP:n kannatus oli viime vuonna nuorten keskuudessa noin 7-8%, Keskustan n. 14% ja Perussuomalaisten n. 10%. Vihreille on siis luvassa tulevaisuudessa vaalivoittoja ja demareille vaalitappioita, jos nuorena omaksuttu puoluekannatus säilyy iän karttuessa. Demareiden selkeästi suurin kannatus onkin 50-79-vuotiaiden joukossa.

Allekirjoittaneen mukaan demareiden tulevaisuus onkin pitkälti kiinni seuraavan hallitusvastuun onnistumisesta ja nuoret jakavat varmasti Vihreiden kanssa samanlaisen arvomaailman, mutta vanhemmiten heidän politiikkansa on helppo todeta tehottomaksi.

 

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.