Pitäisikö vaikea mielenterveyden häiriö määritellä vammaisuudeksi Yhdysvaltojen tavoin

Jaa käyttämällä:


Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on merkittäviä eroja suhtautumisessa vammaisiin, kirjoittaa Kauppalehti.

Euroopassa on parempi sosiaalijärjestelmä, mutta Yhdysvalloissa vammaisiin suhtaudutaan selkeästi tasa-arvoisemmin. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön kehittämispäällikkö Karoliina Ahonen tiivistää Suomen suhtautumisen seuraavasti: ”Suomessa vammaisuus ymmärretään edelleen perinteisellä tavalla, jolloin esimerkiksi autisminkirjoon kuuluvat ja neuroerityiset henkilöt jäävät helposti tarvitsemiensa palveluiden ulkopuolelle”.

Mielenterveyden häiriöiden luokittelu vammaisuudeksi on ollut äänestyksen alla Suomessa jo 1990-luvulla, mutta ongelmista kärsivät eivät itse ole halunneet leimautua vammaisiksi. Ahosen mukaan tällaisille henkilöille pitäisi olla työelämässä tarjolla design for all -ajattelun kautta joustoja ja mukautuksia. Mielenterveyden häiriöiden luokittelun vammaisuuteen Ahonen perustelee seuraavin sanoin: ”ne sulkevat samalla tavalla ihmisen yhteisön, koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle, rajoittavat toimintaa ja ovat usein elinikäisiä”.

Allekirjoittaneen mukaan mielenterveyden häiriöt aiheuttavat niin suuria taloudellisia ja henkisiä menetyksiä, että keskustelun avaaminen ongelmista kärsivien mukautetusta työelämästä ovat perusteltuja. Toisaalta olen jo aiemmin pohtinut, että käytetäänkö mielenterveys-buumia jo tällä hetkellä laajasti hyväksi ja räjäyttäisikö tämmöinen muutos tuon trendin.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.