Tiesitkö mihin aikaan kesäpäivästä rusketut parhaiten?

Jaa käyttämällä:


Vastoin yleisiä harhaluuloja, niin parasta rusketusta ei saada päivän kuumimpina tunteina.

Ihon ruskettuminen on geeniperimän lisäksi suoraan verrannollinen UV-säteilyn määrään. UV-indeksit eivät kuitenkaan ole korkeimmillaan päivän kuumimpana ajankohtana.

Ilmatieteen laitos opastaa sivuillaan, että Suomessa klo 10-17 aurinkoisena kesäpäivinä UV-indeksi yleensä ylittää arvon 3, jolloin alkaa suojautumisen tarve. Korkeimmillaan UV-indeksi on klo 12-15 välillä, mikä ei kuitenkaan ole päivän korkeimman lämpötilan ajankohta. Päivän korkein lämpötila mitataan yleensä klo 15-18 välillä.

Kesäillat voivat siis olla todella lämpimiä, mutta merkittävää ruskettumista ei enää tapahdu, jollei kyseessä ole kesän ensimmäiset auringonsäteet. Välimeren maissa on aamun ja illan UV-indeksit lähellä Suomen tasoa. Lisäksi näissä maissa on suojautumisaika myös klo 10-17, mutta tällöin UV-indeksit ovat huomattavasti Suomea korkeammat.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.