Donald Trump innostui Al-Baghdadin itkusta – jäi kiinni valheesta

Jaa käyttämällä:


Ulkomaat. ISIS-terroristijärjestön johtajan al-Bagdadin kuolema itsemurhaiskussa on ollut yksi tämän viikon suurimmista puheenaiheista. Baghdadi menehtyi Yhdysvaltain iskujoukkojen hyökkäyksen seurauksena hänen räjäytettyään itsemurhaliivin välttääkseen kiinnijäämisen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump seurasi erikoisjoukkojen iskua Valkoisen talon tilannehuoneesta reaaliajassa, ja kertoi yksityiskohtaisesti onnistuneesta iskusta Abu Bakr al-Baghdadin piilopaikkaan.

Seuraavat käänteet kuitenkin ovat hämmentäviä.

Presidentti kertoo ISIS-johtajan itkeneen, valittaneen ja vaikeroineen kauhun vallassa kuin koira. Lisäksi presidentti kertoi jopa yksityiskohtia siitä, minkä kokoisia paloja terroristijohtajasta jäi jäljelle. Yksityiskohdat olivat kuitenkin vahvasti liioittelua.

Daily Beast haastatteli viittä Yhdysvaltain hallinnon jäsentä, jotka näkivät myös suoran lähetykset iskusta. Iskusta oli saatavilla vain kuvaa, mutta ei ääntä. Lisäksi kuvaa tunnelista, jossa al-Baghdadi räjäytti itsensä, ei ollut edes saatavilla.

Mainos


Iskun jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trump innostui herkuttelemaan yksityiskohdilla, jotka eivät olleet hänen tiedossaan.  Puolustusministeri Mark Esper kertoi lehdelle myös, ettei hänelläkään ole näin yksityiskohtaisia tietoja tiedossa.

Kalifiksi julistettu al-Baghdadi oli ISIS:n suurin symbolinen johtaja, vaikka todellisuudessa hänen vaikutustaan organisaation päivittäiseen toimintaan ei ole länsimaista pystytty vahvistamaan. Kalifin kuolema tarkoittaa kuitenkin sitä, että ISIS heikentyy ainakin moraalisesti, ja uuden johtajan valinta on edessä. Se voi joko tarkoittaa valtakamppailua sisäisesti, tai jopa joukkojen rivien tiivistymistä. Tätä on vaikea vielä ennustaa, sillä ISIS:n toiminta on vielä osittain mysteeri länsimaissa, ja näin suuren johtajan kuolemisen jälkeisiä tapoja on vaikea ennustaa.

On mahdollista, että ISIS jopa vetäytyisi takaisin autiomaahan, tai sitten se pyrkii vielä laajentamaan alueitaan. Joka tapauksessa islamiterrori tulee jatkumaan, mutta sen muoto selviää vasta, kun ISIS saa organisaationsa uudelleenjärjestettyä.

Mainos

Lähde: Iltalehti

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.