Hallitus teki linjauksensa – Lapset palautetaan al-Holin leiriltä

Jaa käyttämällä:


Politiikka. Hallitus teki eilen viimein linjauksena al-Holin pakolaisleireillä olevista suomalaisista. Päätöksessä lapset laitettiin etusijalle.

Hallituksen tarkoituksena on kotiuttaa leireillä olevat suomalaislapset niin pian kuin mahdollista. Pääministeri Sanna Marinin mukaan viranomaisilla ei ole velvoitetta auttaa vapaaehtoisesti alueelle lähteneitä aikuisia, eli esimerkiksi lasten äitejä ei ole pakko palauttaa Suomeen.

Mainos

Näin ollen palautuksia ratkovat viranomaiset saavat oman harkintansa mukaan päättää tapauskohtaisesti, miten lapsen etu käytännössä toteutuu, eli seuraako myös äiti lapsiensa perässä Suomeen vai ei. Yksittäisistä lapsia koskevista päätöksistä vastaavat lastensuojeluviranomaiset.

Aihe on ollut jo pidempään tapetilla, sillä hallitus ei ollut onnistunut muodostamaan asiasta yhtenäistä kantaa. Jopa presidentti Sauli Niinistö on joutunut ottamaan puheenvuoroissaan esille asian kiireellisyyden.

Lait ohjasivat päätöksiä odotettuun suuntaan

Päätös oli osittain odotettu, sillä lasten oikeudet turvalliseen elämään ovat vahvat, ja näillä lapsilla on myös Suomen kansalaisuus. Kansainväliset lait ja sopimukset estävät myös sen, ettei aikuisilta voida esimerkiksi viedä Suomen kansalaisuutta alueelle matkustamisen takia.

Mainos

Tallinnan risteilyt - Ikaalisten Matkatoimisto

Mikäli aikuiset tulevat perässä Suomeen ja heidän todetaan syyllistyneen terrorismiin, heitä voidaan syyttää rikoslain luvun 34 a perusteella. Syyllisyysolettaman takia todistustaakka jää kuitenkin valtiolle ja on mahdollista, ettei alueelta palanneita suomalaisia saada tuomittua rikoksista, joista ei ole todisteita.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.