Pääministeri antoi valiokunnille selvityksen viime viikon huippukokouksista

Jaa käyttämällä:


Politiikka. Pääministeri Sanna Marin on antanut suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen viime viikolla pidetyistä Eurooppa-neuvoston kokouksesta sekä eurohuippukokouksesta. Eurooppa-Neuvosto käsitteli tavallisen esityslistan ohella myös Brexitiä.

Lue lisää: Mikä on Brexit?

Eurooppa-neuvoston tärkeimpiä aiheita olivat ilmastonmuutokseen vastaaminen ja EU:n rahoituskehys vuosille 2021–27. Rahoituskehys tehdään aina useammalle vuodelle kerrallaan, ja euroopan parlamentti yhdessä komission ja neuvoston kanssa valvovat budjetin toteuttamista tarkemmin. Marin esitteli valiokunnille antamaansa kompromissiesitystä budjetin suhteen. Neuvottelut jatkuvat EU-tasolla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michellin johdolla.

Mainos

Tallinnan risteilyt - Ikaalisten Matkatoimisto

Pääministeri selvitti valiokunnille Eurooppa-neuvoston päätöstä vahvistaa tavoite saavuttaa ilmastoneutraali EU vuoteen 2050 mennessä, vaikka Puola ei tässä vaiheessa sitoutunut tavoitteen täytäntöönpanoon omalta osaltaan. Marin pitää yhteiseen tavoitteeseen sitoutumista suurena saavutuksena ja hienona osoituksena Suomen taidoista puheenjohtajamaana. Toimeenpanoon liittyviin kysymyksiin ja oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseen Eurooppa-neuvosto palaa kesäkuussa 2020 seuraavassa sääntöjenmukaisessa kokouksessaan.

Valiokuntien keskusteluissa pääpainona olivat Euroopan vihreän ohjelman toimeenpanon käynnistäminen ja Madridin ilmastokokouksen tapahtumien jälkipuinti. Valiokunnat kävivät pääministerin kanssa myös keskustelua muun muassa kansallisten erityiskysymysten huomioimisesta neuvotteluissa. Marinin mukaan tiukka aikataulu merkitsee tärkeimpien neuvottelukysymysten, kuten kauppapolitiikan ja turvallisuuden korostumista. Suomelle keskeinen kansallinen kysymys on lisäksi lentoliikenne, jota on pidetty esillä keskusteluissa Marinin mukaan jo kauan.

Mainos

Tallinnan risteilyt - Ikaalisten Matkatoimisto

Kokouksissa käsiteltiin myös Iso-Britannian Brexitiä, joka vaikuttaa nyt vääjäämättömältä uuden pääministerin myötä. Kokous käytiin ilman Iso-Britanniaa, jonka päätöksen takaraja on nykyisellään 1.2.2020, ellei maa hae lisäaikaa Brexit-neuvotteluihin.

Lähde: Eduskunta

Mainos. Hintaoppaalla vertaat kätevästi eri tuotteiden hinnat ja löydät halvimman vaihtoehdon! Lataa ilmainen sovellus alla olevista linkeistä:

Hintaopas Google Play tai Hintaopas Appstore

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.