Tiesitkö? Näillä pikanäppäimillä Windowsin käyttäminen onnistuu helpommin ja nopeammin

Jaa käyttämällä:


Teknologia. Kaikki meistä varmasti ovat jo joskus elämässään päätyneet käyttämään koneita, ja yksi yleisimmistä käyttöjärjestelmistä onkin jokin Windowsin malli. Eri käyttöjärjestelmissä onkin erilaisia pikanäppäimiä, joiden avulla voit helpommin ja nopeammin tehdä töitä koneesi kanssa tai helpottaa internetissä selaamista.

ModernMedia päättikin koostaa listan erilaisista toiminnoista, joiden avulla Windows 10 -käyttöjärjestelmän käyttäminen on helpompaa ja nopeampaa.


Mainos. Hintaoppaalla vertaat kätevästi eri tuotteiden hinnat ja löydät halvimman vaihtoehdon! Lataa ilmainen sovellus alla olevista linkeistä:

Hintaopas Google Play tai Hintaopas Appstore

Yleisimmät toiminnot helpottavat kirjoittamista ja selaamista

Windowsilla on olemassa useita kymmeniä erilaisia pikanäppäimiä, eikä niiden kaikkien muistaminen ole välttämättä relevanttia jokapäiväisen käyttämisen kannalta. Yleisimpien näppäinten tietäminen kuitenkin helpottaa päivittäisiä askareita sekä koneella työskennellessä että selaimella selaitessa!

Alla on listattu yleisimmät pikanäppäimet. Niiden alta löytyy myös tietoa, mitä toiminto käytännössä tarkoittaa.

Kopioi –  CTRL+C

Toiminto tarkoittaa sitä, että tietokone kopioi valitsemasi elementin joko nettisivulta tai vaikka wordista. Voit hiiren avulla valita vaikka tietyn tekstinpätkän ja painaa kopioi-yhdistelmää. Sama toimii myös käytännössä kaikissa kuvankäsittelyohjelmissa, eli voit valita jonkin kuvan tai osan kuvasta ja kopioida sen.

Liitä – CTRL+V

Usein tämä tulee seuraavana kopioimisen jälkeen. Jos vaikka haluan kopioida tämän artikkelin nettisivun selaimen riviltä ja lähettää sen kaverille, voin ensin kopioida osoitteen ja sitten avata sähköpostin ja yksinkertaisesti painaa ctrl+v. Kopioitu osoite ilmestyy automaattisesti viestiin.

Leikkaa – CTRL+X

Joskus esimerkiksi wordilla työskennellessä tekstiin ilmestyy jotain, jota ei halua enää säilyttää myöhemmin. Silloin tekstin voi helposti leikata yhdistelmällä ctrl+x.

Kumoa – CTRL+Z

Välillä saattaa tulla tehdessä virheitä, ja saatat vaikkapa pyyhkiä väärän osan tekstistä tai poistaa vahingossa jonkun kuvan. CTRL+Z yhdistelmällä palaat helposti tilanteeseen, missä olit ennen virhettä. Jos virheitä on tullut useampia, voit käyttää tätä pikakomentoa useammankin kerran palataksesti tilanteeseen, johon olit tyytyväinen.

Tallenna – CTRL+S

Töitä tehdessä on aina riskinä, että sovellus tai vaikkapa tietokone sammuu tai kaatuu ennen aikojaan. Aina valmiin osan jälkeen kannattaakin painaa kätevää yhdistelmää ctrl+s, ja työ on tallennettu ja tallessa, vaikka ongelmia tulisi.

Siirry sovellusten välillä – ALT+Sarkain

Välillä hommia joutuu tekemään useamman sovelluksen välillä, ja toisinaan viihteen tai vaikkapa musiikin tekeminen tai kuunteleminen voi vaatia useampia hiiren klikkauksia. Helppo ratkaisu tähän on käyttää alt+sarkain-yhdistelmää, jonka avulla voi vaihtaa kätevästi sovelluksesta toiseen.

Sulje sovellus – ALT+F4

Kun sovellusta ei enää tarvitse, sen voi sulkea joko yläreunasta mahdollisesti löytyvällä X:llä tai ALT+F4-yhdistelmällä. Tämä yhdistelmä kannattaa muistaa myös sen takia, että netissä trollit saattavat välillä neuvoa kaikissa ongelmissa painamaan tätä pikakomentoa – se sulkee kaiken käynnissä olevan kyseisen sovelluksen osalta.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.