Pokerikoulu: Kehittyneempi pelisuunnitelma

Jaa käyttämällä:


 

Pokerin alkeiskurssilla puhuimme hieman siitä, millaisissa tilanteissa kannattaa panostaa, sököttää tai jopa kipata. Kehittyneempi pelisuunnitelma vaatii hieman jo kokemusta pelistä sekä pientä ymmärrystä rangen ja position osalta pöydässä.

Position ja oman käden vaikutus pre-flopilla

Puhuttiinpa sitten heads-upista, 6-maxista tai 9 pelaajan käteispöydästä, positiolla on iso vaikutus siihen, mitä käsiä pelaamme ja miten suunnittelemme peliä sen jälkeen. Helpoimmillaan meidän suunnitelma käteen on kipata käsi jo ennen sen avaamista, esimerkiksi jos kädessä on Q5o ja positio on aikainen- tai keskipositio.

Seuraava vaihe omassa pelisuunnitelmassa onkin työstää päässä ajatusta siitä, mitä tehdään flopin jälkeen, jos vaikkapa vihollinen maksaa ja oma käsi ei osu pöytään. Tähänkin päätökseen vaikuttavat kädet, jotka kuuluvat rangeen, oma positio sekä se, onko vihu toimimassa meitä ennen vai meitä jälkeen. Lisäksi tulee ottaa huomioon jo vihun tyyppi – onko kyseessä totaalinen calling station, sekopää joka korottelee kaikella, normaali TAG jne. Pelisuunnitelmaan vaikuttaa myös oma pelitaso – jos pelaat onlinessa NL2:ta tai NL5:ttä, voit pelata aika suoraviivaisesti. Jos taso olisikin joku kovempi ja vihollisten tyypit erilaisia, tilanne voisi olla täysin toinen.

Otetaan tähän kohtaan esimerkki 6-max pöydästä, jossa on helppo tehdä pelisuunnitelma. Samalla luettelen, mitä milläkin kadulla on hyvä ajatella suunnitelmasta.

UTG (Hero): $3.48 (174 bb)
CO: $2.19 (110 bb)
BU: $3.35 (168 bb)
SB: $3.39 (170 bb)
BB: $3.24 (162 bb)

Pre-Flop: ($0.03) Hero is UTG with K A
Hero raises to $0.061 fold, BTN calls $0.06, 2 players fold

AK on offarinakin vahva aloituskäsi. Huomatkaa, että potissa on yksi maksaja ja herolla ei ole positiota. Noin 1/3 kertaa käsi ei osu pöytään – miten jatkaisit erilaisissa pöydissä?

Flop: ($0.15) 8 Q K (2 players)
Hero bets $0.10, BTN calls $0.10

Tämän esimerkin Hero betsaa 2/3 potista, mikä on aika oppikirjan mukaista. Tosin, aivan hyvin voisi betsata jopa enemmän NL2-tasolla, jotta vastustajan vedot eivät osuisi, minkä lisäksi moni maksaa heikommalla Kx ja jopa Qx. Lisäksi pitää muistaa, että Buttonin maksurange voi koostua monista käsistä tässä kohtaa.

ENNEN betsaamista on kuitenkin hyvä pelisuunnitelman kannalta miettiä, mitä tekisit, jos:

 • Vastustaja korottaa?
 • Vastustaja maksaa ja turnille tulee yksi pata lisää?
 • Vastustaja korottaa turn-betin?
 • Millaisilla korteilla jatkaisit/et jatkaisi panostusta turnilla/riverillä?

Viimeinen kysymys ei osunut ihan “jos” kategoriaan, mutta pelisuunnitelman kannalta tärkeää on jo ajatella seuraavaa katua pidemmälle.

Turn: ($0.35) 5 (2 players)
Hero bets $0.26, BTN calls $0.26

Pataviitonen turnilla on teoriassa hyvä kortti, sillä vastustajan kaikki maksukädet eivät välttämättä koostu tässä kohtaa pelkistä vedoista. Tässä kohtaa lienee paikallaan kuitenkin heron panostettua kovaa kysyä nämä kysymykset:

 • Mikä heikompi käsi olisi valmis maksamaan?
 • Mitä teet, jos vastustaja korottaa?
 • Mitä teet, jos riverille tulee “blankki”kortti, eli esimerkiksi herttakakkonen, mikäli vastustaja vain maksaa turnin panostuksen?

Näihin kysymyksiin tulisi kenties laskea matemaattinen vastaus tarkastelemalla vihun potentiaalisia rangeja sekä sitä, kuinka iso osa siitä jatkaisi vielä turnille. Jos range on tarpeeksi laaja, panostus vielä turnilla voisi olla tarpeen, sillä pöydässä on esimerkiksi suoranveto vielä värinvedon lisäksi.
River: ($0.87) 7 (2 players)
Hero bets $0.42, BTN calls $0.42

Riverillä tämän potin hero laukaisee jo kolmannen barrelin. Pelisuunnitelmaa miettiessä voidaan kysyä kuitenkin:

 • Mikä huonompi käsi voisi maksaa tässä kohtaa?
 • Voisiko vastustaja kääntää jonkun heikomman käden vielä bluffiksi tässä vaiheessa?
 • Onko vastustajalla ylipäätään bluffeja, jos chekkaamme ja vastustaja panostaa?
 • Jälleen kerran, minkätyyppinen pelaaja on vastassa? Maksuautomaatteja vastaan 1/2 panostus voisi ollakin aika hyvä, sillä Kx ja moni heikko Qx ei välttämättä löydä kippinappia
 • Voiko tässä vaiheessa enää bet/foldata?

Muihin kysymyksiin joutuu laskemaan itse matemaattisen vastauksen, mutta ylipäätään esimerkiksi NL2-tasolla riverin korotus kolmen kadun panostusta vastaan on harvoin heikompi kuin kaksi paria. Tällaisella kädellä et välttämättä halua alemmilla tasoilla muutenkaan pelata koko stäkistä.

Ylläoleva esimerkki antoi ehkä jotain osviittaa siitä, mitä kannattaa ajatella pelisuunnitelmaa laadittaessa.

Vialliset ja muuttuvat pelisuunnitelmat

Yleisin esimerkki aloittelevan ja jopa vähän kokeneemmankin pelaajan otteissa on ns. “pelisuunnitelman vaihtuminen” ja vastustajan käden totaalinen väärinlukeminen. Usein pelaajat ajattelevat seuraavan kortin aina täydentävän vastustajan kättä. Edellisessäkin esimerkissä pelisuunnitelmaa luotaessa tuli ottaa aina seuraava kortti ja oman käden suhteellinen arvio huomioon.

Alla on esimerkki eräältä foorumilta, minkä lisäksi olen kääntänyt pelaajan kommentit englannista Suomeksi. Pelaajan kommentit ovat lainausmerkkien sisällä, omat alla ilman.

 

0.10 NL FAST (6 max) – Holdem – 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: 103.5 BB (VPIP: 33.09, PFR: 17.71, 3Bet Preflop: 7.87, Hands: 280)
SB: 98.5 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 1)
Hero (BB): 482.5 BB
UTG: 221.3 BB (VPIP: 42.31, PFR: 15.38, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 52)
MP: 148 BB (VPIP: 25.81, PFR: 22.58, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 33)
CO: 32.2 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 2)

SB posts SB 0.5 BB, Hero posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has A:heart: J:heart:

UTG calls 1 BB, foldfoldBTN raises to 4.5 BBfoldHero calls 3.5 BB, UTG calls 3.5 BB

Ei perusteluita maksulle.

Ensimmäinen virhe ajattelussa tulee kenties jo tässä kohtaa. Mitä hero meinaa tehdä, jos pari muutakin kaveria maksaa, ja mitä tehdään, jos hero osuu? Mikä on vastustajien range? Missä hero on 4-way potissa esimerkiksi Ässä-parilla?

Flop: (14 BB, 3 players) 4:diamond: A:club: T:diamond:
Hero checks, UTG bets 2 BBBTN calls 2 BB, Hero raises to 14.5 BBfoldBTN calls 12.5 BB

“Korotan flopilla, jotta pääsisin eroon heikommista vedoista (esim QJ, KQ, 23). Tämä suojelee myös settejä vastaan, jotka luultavasti vain menisivät all-in heti flopin korotuksen jälkeen.”

Tässä kohtaa heron ajattelumaailma osoittaa melko täydellistä range-ajattelun puuttumista. Hyvin epätodennäköisesti yksikään vihuista olisi hypännyt mukaan vaikkapa 23o tai 23dd. Tässä kohtaa usein moni (aloitteleva) pelaaja näkee vedoissa ison uhkan, eli käytännössä jos vihu maksaa, hän usein on juuri sillä vedolla mikä sopii pöytään.

Ajattelumaailma settien osalta on toisaalta ihan validi, sillä korottamalla UTG:n käytännössä sökötykseen verrattavan pikkudonkin hero suojelee omaa kärkipariaan. Toisaalta, hero on ajautunut tilanteeseen ilman pelisuunnitelmaa ja hakee check-raise-liikettä. Millä kädellä ja ketä vastaan?

Lisäksi, hero kokee tässä kaikenmaailman vedot uhkana, vaikka esimerkiksi 89ruutua vastaan kannattaisi todellakin kokea se mahdollisuutena ja nyhtää pottiin mahdollisimman paljon pätäkkää ennen, kuin veto osuu – riverillä bustatulta vedolta harvoin saa määräänsä enempää.
Turn: (45 BB, 2 players) Q:spade:
Hero bets 27.8 BBBTN calls 27.8 BB

“Turnilla vihulle voi osua suora, mutta koska minulla on tietty fiilis. Panostan uudestaan yrittäen esittää kahta paria. Panostan valuena värinvetoja vastaan ja uskon, että voin saada 2 paria luopumaan jos riverillä tulee värinveto perille. Itselläni on myös gutariin mahdollisuus kurkolla.”

Tässä huomataan taas pieni rangeajatteluun liittyvä ongelma – yhtäkkiä hero löytää vastustajalle myös KJ-käden, jota ei äsken ollut, mutta joka voisi nyt yhtäkkiä olla jopa todennäköisesti olemassa. Tässä tilanteessa herolla ei välttämättä ole enää kauheasti valueta betsata, sillä kuinka moni käsi maksaa tässä vaiheessa? Miksi hero betsaa – onko tosiaan kyse value-bet vai semi-bluffi? Tässä kohtaa hero perustelee betsiään myös sillä, että saa valueta värinvetoja vastaan, vaikka äsken hän koki sen uhkana ja koitti saada niitä luopumaan. Eli käytännössä heron suunnitelma muuttui jälleen uuden kortin mukaan.
River: (100.6 BB, 2 players) A:spade:
Hero checks, BTN bets 56.7 BB and is all-inHero calls 56.7 BB

“Teen riverillä sankarimaksun uskoen, että hänellä on ohimennyt värinveto useasti.”

Aiemmin hero panosti valuena värinvetoja ja suoria vastaan. Nyt suorasta puuttuu edelleen kaksi korttia, eikä hero näekään enää suoraa mahdollisena osana rangea. Lisäksi hero muuttaa kolmosensa sankarimaksuksi tässä tilanteessa.

JOS heron päättelyt esimerkiksi värinvedosta olisivat olleet johdonmukaisia pelitapahtumien osalta, tämä sökö/maksu riverillä olisi voinut olla hyvä ratkaisu. Nyt hero hyppäsi hieman tuntemattomaan, muuttaen vastustajien rangea ja oman kätensä arvoa jatkuvasti. Herolla ei pysynyt pelisuunnitelman osalta niin sanotusti pakka kasassa.

Myös tämän takia olisi tärkeää saada tällä kädellä jo pre-flopilla aloite itselle, etenkin kun UTG vaikuttaisi olevan paisti (pre-flop limppaus). Samalla hero olisi voinut tietää oman kätensä aseman paremmin post-flop ja tehdä paremmat suunnitelmat. Nyt hero meni hieman pimeässä, ja vaikka pelaamisesta loppuun voitaneen olla pariakin mieltä, voidaan todeta, ettei suunnitelmaa juuri ollut.
Hero shows A:heart: J:heart: (Three of a Kind, Aces)
(Pre 29%, Flop 12%, Turn 7%)
BTN shows K:heart: A:diamond: (Three of a Kind, Aces)
(Pre 71%, Flop 88%, Turn 93%)
BTN wins 204 BB

Ensimmäinen ja toinen esimerkki tällä sivulla opettivat siis suunnitelmallisuuden tärkeydestä ja siitä, miten sitä olisi hyvä toteuttaa jo syvemmällä tasolla. Ultimaattisemmalla tasolla mennäänkin jo sitten numeroihin ja aletaan tutkia, miten voit päivittää omaa rangeajatteluasi ja tasapainottaa pelaamista lisäämällä esimerkiksi tietyn rangen ch/reissuihin ja ch/calleihin.

Seuraavaan kertaan!

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.