Ei me haluta lapsia! Terveisin, 30-34-vuotiaat miehet

Jaa käyttämällä:


Miesten kiinnostus perheen perustamiseen on romahtanut 30% vuosikymmenessä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Väestöliiton tutkimusten mukaan lapsia haluavien osuus 30-34-vuotiaista miehistä oli vuonna 2018 35%, kun vuonna 2007 vastaava luku oli 65%. Perhesosiologi ja psykoterapeutti Heli Vaarasen Helsingin Sanomille antaman haastattelun mukaan miesten kasvanut haluttomuus perheen perustamista kohtaan on loogista ja normaalia riskienhallintaa. Miesten käytös heijastaa koko yhteiskunnan tapahtumia. Vaaranen toteaa, että ”erokulttuuri on levinnyt kaikkialle. Moni on eroperheen lapsena nähnyt, miten vaikea tilanne on, kun tehdään ensin onnellisesti perhe ja suunnitellaan ja toivotaan kaiken onnistuvan. Ja sitten se ei onnistukaan.”

Vaaranen arvioi, että miesten haluttomuuteen perheen perustamiseen voi vaikuttaa vierestä seuratut esimerkit, esimerkiksi tyytymättömät eroisit. Hänen mukaan miesten sitoutumiskammossa voi olla kyse myös puhtaasti pelosta. ”Sydän on hyvin särkyvää materiaalia. Jos nuorella miehellä on takanaan yksi tai kaksi sydämen särkymistä, hän on aivan varmasti kauhuissaan sitoutumisen edessä – niin kuin varmasti naisetkin olisivat”, Vaaranen jatkaa.

Perhesosiologi ja psykoterapeutti Vaaranen on tavannut paljon petetyksi tuloa pelkääviä miehiä, joilla pelko voi nousta parisuhteen tarjoamaa onnea, iloa ja rauhaa suuremmaksi asiaksi. Vaaranen jatkaa, että ”luottamus naissukupuoleen ylipäätään, naisen uskollisuuteen ja toimintaan parisuhteessa voi olla heikko. Silloin jäljellä jää vain pelkoa ja epäluottamusta. Se johtuu omista kokemuksista ja siitä, mitä näkee ja kuulee ympärillään”.

Tutkimusten mukaan lapsettomuus johtuu harvoin nuorena tehdystä päätöksestä. Tavallisesti  lastenhankintaa on vain lykätty jostain syystä tai aika on ajanut jahkaajien ohi. Lapsettomuudella ja parisuhdehistorialla on myös tutkimusten mukaan yhteys. Lapsettomia yhdistää ikisinkkuus tai eroon päättyneet avoliitot. Ikisinkkumiehillä ei ole esimerkiksi minkäänlaista kokemusta avio- tai avoliitoista, kertoo Turun Yliopiston akatemiatutkija Marika Jalovaara.

Lapsettomuudelle tavallisin syy on sopivan kumppanin puuttuminen. Jalovaaran mukaan lapsettomuus on yleisintä vähän koulutetuilla miehillä ja naisilla eli niillä, joiden työmarkkina-asema voi olla heikko”. Lapsettomiin kuuluu myös tavallisesti henkilöitä, jotka eivät voi tai halua saada lapsia.

Allekirjoittaneen mukaan yhteiskunnassa vahvasti esille noussut lyhyen tähtäimen hedonismi on suurimpia syitä lapsettomuuteen. Mielestäni on vain hyvä asia, että lapsia ei nykyaikana enää niin usein tehdä, jos ei löydy sopivaa kumppania. Itse en ymmärrä ollenkaan lapsen tuomaa taloudellista riskiä Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Hohhoijaa!

.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.