Vino puu osaa korjata ryhtinsä – tästä syystä puut kasvavat aina pystysuoraan

Jaa käyttämällä:


Puut osaavat muiden kasvien tapaan aistia maapallon vetovoiman suunnan, kirjoittaa Tiede-lehti.

Painovoimaan reagointia kutsutaan geotropismiksi. Geotrooppista reaktiota kuvaillaan lehden sivuilla seuraavasti: “painovoima liikuttaa soluissa olevia tärkkelysjyväsiä ja painaa tai venyttää solukalvoja. Sen seurauksena vapautuu kalsiumia, joka vaikuttaa erään kasvihormonin, auksiinin, liikkeisiin solukoissa. Tämän mekanismin avulla kasvi tietää, mikä on alas- ja mikä ylöspäin.”

Vinoon kasvavan puun kuoren alaiset puuaineksen tuotosta vastaavat jälsisolut muuttavat jakautumisaktiviteettiaan, jonka kautta uusien puusolujen soluseinien rakenne muuttuu niin, että syntyy suuntaussolukkoa. Suuntaussolukko, jota reaktiopuuksi kutsutaan, pyrkii oikaisemaan rungon joko vetämällä tai työntämällä sitä pystyyn.

Allekirjoittanut toivoo, että omenapuut kasvaisivat vinosti. Tämä mahdollistaisi sen, että omenat putoaisi mahdollisimman kauan puusta, mikä mahdollistaisi yhteiskunnan jatkuvan kehityksen.

Jaa käyttämällä:


Kirjoittajat

Jätä kommentti tai älä jätä..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.